
«Υψηλόβαθμοι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας πρότειναν το φθινόπωρο του 2011 να στηρίξουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να πειστεί ο Silvio Berlusconi να παραιτηθεί από πρωθυπουργός» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Timothy Geithner, στο νέο του βιβλίο «Stress Test».

Ταράσσοντας το πολιτικό κατεστημένο της Ε.Ε. και αμφισβητώντας ευθέως τη δημοκρατική υπόσταση της Ευρωζώνης, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε πως «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Berlusconi».
«Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Obama. Παρ'όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία» εξήγησε, αιτιολογώντας την αμερικανική διπλωματία.

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τις πρώτες καταγγελίες περί παρέμβασης των Βρυξελλών στην πολιτική ζωή των κρατών – μελών. Χθες, Δευτέρα, οι Financial Times αποκάλυψαν πως ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατόπιν εντολής του J.M. Barroso.
Η εθνική κυριαρχία είναι μία όμορφη ιδέα, όμως προέχει το συμφέρον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Όμως, για τους πολίτες της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι πρόσφατα είδαν τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να ανατρέπονται από τις πιέσεις των αγορών, τους γραφειοκράτες της ΕΕ και από τους αρχηγούς ξένων κρατών, αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα της πολιτικής του 21ου αιώνα.Λίγοι στεναχωρήθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα για την πτώση του Μπερλουσκόνι και του Παπανδρέου (εκατέρωθεν διεφθαρμένοι και άμοιροι) από το άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισιού. Ωστόσο, οι εσπευσμένες αναχωρήσεις τους, άνοιξαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράθυρο που δείχνει πως θα είναι το πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος του μέλλοντος.

ΠΗΓΗ La Stampa