Quantcast
Channel: PATRINAKI
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15860

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ....GREXIT !!!

$
0
0
Αφού μας (τα) έχουν ζαλίσει, καιρό τώρα, τα γερμανικά και άλλα ΜΜΕ και διάφοροι υπεύθυνοι – κατά τα άλλα – αξιωματούχοι της Ε.Ε. με το ενδεχόμενο Grexit και bank run στις ελληνικές τράπεζες, τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι τελικά... δεν τους βγαίνει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις – μη δημοσιοποιημένες στο σύνολό τους – εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειστικού πακέτου της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ανυπολόγιστες και κινούνται σε τριπλάσιο έως τετραπλάσιο επίπεδο από τη δανειακή έκθεση την οποία έχουν σε ελληνικούς τίτλους.
 
Συγκεκριμένα, καθώς το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας, είναι προφανές ότι το συνολικό σοκ μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί, οπότε τα ρίσκα που θα αναλάμβαναν όλες οι πλευρές σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν τεράστια. Κατά συνέπεια ο συμβιβασμός φαίνεται να είναι προ των πυλών – και μάλιστα μονόδρομος. Εάν μάλιστα αθροιστούν τα ποσά που θα κοστίσει το Grexit στις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης, το σύνολο υπερβαίνει πολλές φορές το χρέος της Ελλάδας.
 
Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ήδη ασκήσεις προσομοίωσης, ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
 
Το πρακτορείο αναφέρει ότι «ένα Grexit θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ». Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».
 
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρει στο πρακτορείο πηγή σχετική με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» για τη Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν.
 
Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ. Η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.
 
Αν και τα τρία τελευταία χρόνια η έκθεση των ξένων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχει μειωθεί αισθητά, ο συστημικός κίνδυνος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι σταθμισμένος, αλλά όχι περιορισμένος.
 
Σχολιάζοντας ο Βαρουφάκης τα σενάρια περί Grexit, τόνισε ότι πως «όποιος επεξεργάζεται τέτοια σχέδια ή συζητά καν την προοπτική τους προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη».

Viewing all articles
Browse latest Browse all 15860

Latest Images

Trending Articles